Adzuki salát

Ingredience: 150g fazolí adzuki , 6 ks sterilovaných okurek, 1 malá sklenice sterilované směsi mrkev a hrášek, 1 cibule, 1 kostka uzeného tofu, 1-2 kelímky tofunézy nebo sojanézy, sůl a pepř.

Postup: fazole adzuki uvaříme a scedíme. Cibuli, tofu a okurky nakrájíme na kostičky. Smícháme uvařené (zchlazené) fazole, cibuli, tofu, kyselé okurky a scezenou mrkev s hráškem se zakysanou smetanou. Můžeme přisolit a opepřit, ale vzhledem k tomu, že je tatarská zakysaná smetana už ochucená, tak to asi nebude potřeba.

 

Bramborový salát bez brambor

Ingredience: 1/2 většího celeru, 1 cibule,  6-7 sterilovaných okurek, 1 malá sklenice sterilované směsi hrášek a mrkev, 1 plechovka kukuřice (bonduelle), 4 natvrdo uvařená vajíčka, 2 kelímky tofunézy nebo sojanézy, šťáva z půlky citrónu, popř.sůl a pepř.

Postup: celer nastrouháme na hrubém struhadle a zakapeme citrónem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, kukuřici, hrášek s mrkví a na kostičky nakrájené vajíčka. Vše promícháme spolu s kysanou smetanou a popř. dosolíme a opepříme. Tento salát se hodí i na štědrovečerní večeři ke kaprovi či řízkům.

 

Čočkový salát

Ingredience: 250 g černé čočky (kupuji v DM drogerii), 200 g uzeného šmakouna, 1 balení mražené zeleniny - hrášek, mrkev a kukuřice, 1 větší cibule, 6-7 větších sterilovaných okurek, 2 kelímky tofunézy nebo sojanézy nebo bílého jogurtu, šťáva z 1/2 citrónu, pepř, sůl, provensálské koření nebo sušená bazalka.

Postup: čočku propláchneme vodou a dáme vařit. Tato čočka se nemusí předem namáčet a je velice brzo uvařená - cca 15 min. Uvařenou čočku scedíme a propláchnem studenou vodou. Šmakouna, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky. Mraženou zeleninu dáme do mísy a přelijeme horkou vodou - neztratí na své příjemné chuti a přirozené barvě. Zeleninu scedíme a smícháme s čočkou, šmakounem, cibulí a okurkami. Přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt a dochutíme citrónem a kořením. Doporučuji před podáváním vychladit v lednici.

 

Salát z červené řepy  I

Ingredience: 3-4 středně velké řepy, 1 sklenice sterilované mrkve s hráškem, 5-6 středně velkých sterilovaných okurek, 1 cibule, olivový olej, pepř a sůl.

Postup: uvařenou řepu oloupeme (já ji vařím v papiňáku cca 20-30 min.) a nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené okurky, cibuli a hrášek s mrkví. Přidáme olivový olej - cca 5 lžic, ale můžete klidně víc - je zdravý, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme. Při servírování můžeme posypat strouhaným sýrem nebo nakrájeným natvrdo uvařeným vajíčkem.

 

Salát z červené řepy  II

Ingredience: 3-4 středně velké řepy, 3-4 konzervy tuňáka(80 g) v rostlinném nebo olivovém oleji, 2 cibule, sůl.

Postup: uvařenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme tuňáka i s olejem, přidáme nadrobno nakrajenou cibuli a vše promícháme. Pokud je potřeba tak dosolíme.

 

Falešná treska z tofu

Ingredience: 400 g tofu, 50 g cibule, 3 vejce uvařená natvrdo, 150 g mrkve, 150 g sterilovaných okurek, 1 a půl lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, 200 g bílého jogurtu, sůl, mletý pepř.

Postup: cibuli pokrájíme nadrobno. Tofu, vejce, mrkev a okurky nastrouháme na hrubém struhadle. V jogurtu rozmícháme hořčici a sojovou omáčku, osolíme, opepříme a všechno smícháme dohromady.
Podáváme s celozrnným pečivem.

 

Vegetariánský čočkový salát a adzuki fazolemi a uzeným šmakounem
 

Ingredience: 150g fazolí adzuki , 6-7 ks sterilovaných okurek, 340g kukuřice bonduel, 1 cibule,250 g černé čočky (kupuji v DM drogerii), 200 g uzeného šmakouna,chilli,200g sojanézy nebo tofunézy

Postup: fazole adzuki uvaříme a scedíme.Černou čočku také uvaříme(vaří se opravdu krátkou dobu)a scedíme. Cibuli, šmakouna a okurky nakrájíme na kostičky. Smícháme uvařené (zchlazené) fazole, čočku,cibuli, šmakouna, kyselé okurky a kukuřici se sojanézou nebo tofunézou . Přidáme trochu chilli,můžeme přisolit.