Zeleninová polévka s tarhoňou

Ingredience: 1 balení mražené polévkové zeleniny, 4-5 lžiček bazalkového pesta, 200 g tarňony(v suchém stavu), polévkové bylinky - pažitka, petržel, kerblík, celerová nať, bazalka  atd., 2-3 lžíce sojové omáčky, sůl.

Postup: do vroucí vody (cca 2 - 2,5 l) nasypeme tarhoňu a po cca 5 min. vaření přidáme zeleninu (může být i čerstvá), bazalkové pesto, sojovou omáčku a necháme chvíli povařit. Na závěr přidáme nasekané bylinky a popř. dosolíme. Pokud se vám zdá polévka hustá můžete ji naředit - já ji mám ráda hustou.

 

Turecká jogurtová polévka

Ingredience: 100 g rýže, 1 vejce, 30 g špaldové mouky, 500 g(velký kelímek) jogurtu, sůl, pepř, polévkové bylinky - petržel, pažika atd.

Postup: rýži uvaříme v 6 pohárech vody do měkka. V misce si rozmícháme jogurt  s vejcem a moukou. Ohřejeme na malém plameni a postupně za stálého míchání přiléváme vodu s rýží. Potom vše spolu 10 min. povaříme a dochutíme bylinkami, solí a pepřem.

Tip: můžete si polévku posypat strouhaným sýrem - je to výborné.

 

 

Krémová cuketová polévka

Ingredience: 1 větší cibule,1 cuketa, olej, sůl, zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr, sojová omáčka, umeocet ,na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být,na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně.

Postup: cibuli nakrájíme na větší kostky, cuketu také. Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli. Necháme lehce zesklovatět a přidáme cuketu. Zalijeme horkým vývarem a vaříme cca 10 min. do měkka. Rozmixujeme a dochutíme sojovou omáčkou, umeoctem. Podáváme posypané bylinkami a upraženými semínky, labužníci mohou použít na zjemnění rostlinnou smetanu.

 

Krémová „rajčatová“ polévka z červené řepy

Ingredience: 1 větší cibule, 2 mrkve, 1 červená řepa, olej asi 2 pol. lžíce, sůl, zeleninový vývar, sojová omáčka, umeocet, citrónová šťáva asi z 1 citronu, na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být, na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně, vařené jáhly na zahuštění (nebo jiná obilovina).

Postup: červenou řepu omyjeme, neloupeme a dáme ji vařit do osolené vody . Uvaříme si zeleinový vývar z kostky. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a orestujeme. Zalijeme horkým vývarem a vaříme do měkka. Po uvaření řepy (vidičkou píchneme, zda už je měkká) ji přidáme na kostky pokrájenou do polévky a vše dohladka rozmixujeme. Pokud je pro nás polévka málo hustá, můžeme přidat uvařené jáhly (či jinou hotovou obilovinu) a rozmixujeme. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku, umeocet a citrónovou šťávu podle chuti. Podáváme pokapané smetanou, posypané bylinkami a upraženými semínky.

 

Kopřivová krémová polévka

Ingredience: 4 hrstě čerstvých kopřiv, cibule, horký zeleninový vývar, bazalkové pesto, olej, sůl, umeocet, sojová smetana na dochucení, pražená slunečnicová semínka, čerstvé bylinky - bazalka,oregáno,pažitka atd.

Postup: ve studené vodě propereme kopřivy. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat na sítku. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Pokrájíme kopřivy na menší kousky a když je cibulka nahnědlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme spolu s cibukou. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem  a cca 15 minut na mírném ohni vaříme. Přidáme 2 lžíce bazalkového pesta a rozmixujeme do krémové podoby. Dochutíme umeoctem, přidáme sojovou smetanu a promícháme. Polévku posypeme nasekanými čerstvými bylinkami a praženými slunečnicovými semínky.

 

Koprová polévka (bez cukru, mouky, mléka či smetany)

Ingredience: 1 větší petrřel nebo pastiňák, 1 cibule, čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným), olej, sůl, zeleninový vývar, umeocet, 1ks sojová smetana, cca 3 lžíce kukuřičného škrobu, hrst sušených hub, hrst rýže nebo tarhoni(drobné těstoviny).

Postup: cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka. Houby předem namočíme ve vodě. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce a přidáme rýži nebo tarhoňu a namočené houby.Povaříme a přidáme sojovou smetanu a rozmíchaný škrob. Necháme lehce povařit. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem. Pokud se vám bude zdát polévka moc kyselá můžete přidat trochu medu.