Jogurtová bábovka ze špaldové mouky

Ingredience: 400 ml bílého jogurtu, 100ml třninového cukru, 100 ml medu, 400 ml špaldové mouky, 100 ml oleje, 3 ks vejce, prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa a hrstka ovesných vloček nebo nasekaných ořechů či sušeného ovoce.

Postup: vše tekuté nalejeme do mísy a promícháme, přidáme cukr a nakonec mouku a ovesné vločky.Vše dobře promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160° C cca 40 min.

 

Křupavé ovesné placičky

Ingredience: 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek žitné mouky, 1/2 hrnku mletých ořechů, 1,5 lžičky sody, 150 g olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody a 1 vejce.

Postup: Všechny sypké suroviny promícháme v míse. Přidáme olej, vodu, med a vejce a vše dobře promícháme. Vznikne husté těsto. Tvoříme kuličky, klademe ne plech a zploštíme naplacato. Vložíme do vyhřáte trouby na 160° C a pečeme cca 15 min. Po vytažení z trouby jsou placičky měkké, během zchladnutí ztvrdnou a jsou pěkně křupavé.

 

Celozrnný žitný perník

Ingredience: 500 g celozrnné žitné mouky, 200 g přírodního cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 600 ml mléka (může být i sojové), 1 prášek do pečiva, 1 lžička sody, 4 lžíce olivového oleje, hrst rozinek nebo sušených brusinek a hrst ovesných vloček.

Postup: v míse smícháme všechny sypké suroviny, ovesné vločky a rozinky. V teplém mléku rozmícháme med, olej a vejce. Nalijeme do mísy a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 20 min.

 

Perníčky ze žitné mouky

Ingredience: 800 g celozrnné žitné mouky, 250 g přírodního cukru, 10 lžic medu, 250 g tuku(hera), 100 g mletých ořechů, 15 g jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 4 vejce, 3-4 lžičky perníkového koření.

Postup: vejce, tuk, cukr a med smícháme v míse. Přidáme koření, ořechy, jedlou sodu a nakonec mouku. Vypracujeme těsto, které necháme při pokojové teplotě 1-2 dny proležet. Poté těsto rozválíme na tl.cca 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a perníčky před pečením potíráme rozšlehaným vejcem. Pečeme při teplotě asi 150°C. Můžeme ozdobit polevou nebo čokládou.

 

Kakaová buchta  z cukety

Ingredience: 250 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, špetka soli, 200 ml oleje, 200 ml mléka, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, 400 g jemně strouhané cukety, 350 g polohrubé mouky (špaldové nebo žitné), 1 lžička jedlé sody.

Postup: v míse promícháme cukr, žloutky, olej, mléko, skořici a kakao. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Do základu v míse vmícháme mouku předem smíchanou se sodou a cuketu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto urovnáme do vyššího plechu vyloženého papírem na pečení a vložíme do vyhřáté trouby (180°C). Pomalu upečeme, zkoušíme špejlí (cca 30-40 minut).

 

Ovesné sušenky

Ingredience: 50 g másla (nebo 4 lžíce rostlinného oleje), 25 g ovesných vloček, 55 g ovesné mouky nebo nadrcených vloček, 1 špetka kypřícího prášku, trochu vody, 3-4 lžíce javorového sirupu, papír na pečení.

postup: necháme na 1-2 minuty rozpustit máslo v zakryté nádobě vhodné do mikrovlnné trouby při 350 W. Přidáme zbývající přísady a dobře zamícháme, až vznikne hladká směs. Z papíru na pečení vystřihneme tři kola stejné velikosti, jako má talíř crisp. Směs rozdělíme do tří stejných částí a z jedné části uděláme šest kuliček. Vyrovnáme je do kruhu na pečící papír na talíř crisp. Pečeme pomocí funkce crisp 3-4 minuty, dokud sušenky nezezlátnou. Odstraníme papír a necháme sušenky vychladnout na rovném povrchu. Stejným postupem upečeme druhou i třetí dávku sušenek, ale dobu pečení snížíme na 1 minutu.
Tip: do směsi můžete přidat špetku kokosu nebo ořechů na ovonění.
Alternativa: sušenky samozřejmě můžete péct také v normální či horkovzdušné troubě. Postup je velmi podobný, také pečeme na pečícím papíře. Troubu rozpálíme a pak pečeme maximálně 10 minut nebo dokud povrch sušenek lehce nezrůžoví.

 

Manželské šplhnutí

Ingredience: 250 ml hrubé špaldové mouky, 250 ml dětské krupičky, 200 ml třtinového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, 130 g másla, cca 1 kg jablek, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.

Postup: malý pekáček nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Všechny sypké ingredience dobře promícháme a rozdělíme na tři stejné části. Jablka oloupeme, nastrouháme a rozdělíme na poloviny. Do formy nebo pekáčku nasypeme jednu třetinu sypké směsi a opatrným potřepáváním rovnoměrně rozdělíme po celém dně. Na směs opatrně navrstvíme jednu polovinu jablek. Rovnoměrně je posypeme druhou třetinou směsi, naskládáme druhou polovinu jablek a zasypeme třetí částí sypké směsi. Tu polijeme rozpuštěným máslem. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a pečeme do zrůžovění povrchu, asi půl hodiny.

 

Sladký krém z tofu

Ingredience: 200g bílého tofu, banán, jablko,broskev, med a sojové mléko.

Postup: Tofu rozmixujeme s trochou mléka, přidáme ovoce a med a znovu rozmixujeme. Podáváme chlazené zdobené ovocem.

Tip: tofu lze zaměnit za šmakouna a ovoce za kakao - kombinace.

 

Linecké cukroví

Ingredience: 150 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky,100 g sójové mouky plnotučné,100 g tuku,50 g cukru,nezávadná citrónová kúra, několik lžic vody.

Postup: z připravených surovin vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 0,5 hodiny v mikrotenovém sáčku do ledničky odpočinout. Potom těsto vyválíme na tloušťku 4 mm, vykrájíme různé tvary a pečeme na suchém plechu při teplotě 160 stupňů Celsia do růžova. Slepujeme pikantní zavařeninou (například rakytníkovou, rybízovou či borůvkovou).


 

Ořechovo-ovocné cookies

Suroviny: 3/4 hrnečku medu, 1/2 hrnku másla, 1 1/4 hrnku celozrnné mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky nasekaných ořechů, 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce

Postup: máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s medem. Přidejte obě vejce a ušlehejte. Nyní přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a vše smíchejte. Na plech dejte pečící papír, lžící si naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130°C asi 20 minut.

 

Obrácený jablečný koláč

Jablečná vrstva

1 kg oloupaných na plátky nakrájených jablek + skořicový cukr

Těsto

4 vejce, 20 třtinového cukru, 1 dcl oleje, 1 dcl teplé vody, 20 dkg špaldové mouky, 1 prášek do pečiva a 1 lžíce kakaa

Krém

750 ml mléka , 2x vanilkový pudink , 500 ml kysané smetany, třtinový cukr nebo med podle chuti

Postup :

Jablka rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem(velký plech) a posypeme skořicovým cukrem. Celá vejce ušleháme do pěny a pomalu přiléváme olej a vodu. Prošleháme a postupně přidáme cukr a mouku s kypřícím práškem. Těsto rozdělíme na 2 části a jednu obarvíme kakaem. Jablka polijeme nejprve světlým těstem a potom tmavým. Pečeme na 175 stupňů cca 20-25 min. Necháme vychladnout a potom překlopíme na jiný plech. Sejmeme pečící papír. Z mléka a pudinků uvaříme hustý pudink. Osladíme medem nebo třtinovým cukrem a do ještě teplého pudinku vmícháme kysanou smetanu. Krémem potřeme koláč. Můžeme posypat strouhanou hořkou čokoládou nebo mletými ořechy. Necháme vychladit a ztuhnout - cca 2 hod.

 

Čokoládové muffiny

Ingredience 

250 g špaldové mouky, 3 lžičky jedlé sody, 100 g nasekané kvalitní hořké čokolády, 2 vejce, 125 g třtinového cukru, 250 ml zakysané smetany a 100 ml oleje

Postup

Všechny suroviny smícháme dohromady a naplníme košíčky do cca 3/4. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 min na 190°C.

 

Brusinkové placičky

 

140 g špaldové mouky
½ kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
½ lžičky soli
75 g ovesných vloček
125 g změklého másla
175 g tmavého hnědého cukru
1 vejce
½ lžičky vanilkového aroma  
75 g sušených brusinek
50 g vlašských ořechů nasekaných na hrubo 
140 g bílé čokolády nakrájené na hoblinky

Postup:
Troubu si nastavte na 180 stupňů, plyn na stupeň 4. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a ovesnými vločkami. Do další mísy dejte máslo a oba cukry, vše utřete do hladka. Přidejte vejce a vanilkové aroma. Do krémového základu vmíchejte mouku s kypřícím práškem, pak brusinky, ořechy a čokoládové hoblinky. Mísu s těstem dejte asi na čtvrt hodiny do chladničky. Po té lžící vykrajujte ze ztuhlého těsta hrudky, které v dlaních vyválejte na kuličky. Kuličky skládejte na plech vyložený pečícím papírem a zmáčknete vidličkou na placičky. Pečte asi 15 minut, dokud se nezbarví do zlatova. Po vytažení z trouby jsou velmi měkké, proto je nechte vychladnout (ztuhnou), a pak přendejte na tác.

 

 

 

Veganská bábovka

 

Suroviny: 1 sáček vanilkového pudingu, 1/2 hrnku oleje, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 400 ml vody, dvě lžíce kakaa, 1,5 hrnku mouky celozrnné pšeničné přesáté a 1/2 hrnku nemletého máku. Dále lžička citronové kůry, půl lžičky mletého zázvoru, lžička skořice, a 1/3 hrnku vlašských ořechů a 70 g rozinek.

Pokud nechceme verzi zcela bez cukru, lze rozinky nahradit cukrem krystal – 70 g. Bábovku uděláme tak, že našleháme vodu s olejem, přidáme koření, kakao, prášek do pečiva spolu s moukou, kukuřičným škrobem -pudingem a mákem a přidáme rozmixované rozinky ponorným mixérem. Nakonec nasypeme rozčtvrcené vlašeské ořechy – prostě vyloupané a rukou nalámané. Pozor na to, tato buchta je opravdu pro toho, kdo odvykl cukru. Pokud je člověk na cukr zvyklý, doporučuji přidat alespoň trochu.

 

Kokosové tofu

200g tofu, 20g kokosu, 0,5 dcl sojového mléka,vanilka, med nebo agávový či javorový sirup
 

Kokos zalijeme sojovým mlékem a necháme 2 hod. odstavené. Poté přidáme rozdrobené tofu,vanilku a sirup dle chuti. Ve dohromady rozmixujeme. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem.

 

Jáhlové kuličky-rafaelo

100g jáhel, 30g mletých ořechů, 30g kokosu, 2 lžíce agávového sirupu, kokos na obalení

Jáhly uvařte do měkka a rozmixujte. Vznikne vám kaše.Přidejte med, mleté ořechy, kokos a udělejte těstíčko. Pokud bude těsto řídké, přidejte kokos. Když bude tuhé, přidejte trošku vody. Musí vzniknout směs, která bude jemná, ale bude držet tvar.Můžete tvarovat pouze kuličky a ty obalovat v kokosu.

Nebo těstíčkem obalte spařené mandle a nakonec je poválejte v kokosu. Tato varianta je mnohem chutnější.

 

ŠMAKOUNOMISU - tiramisu ze šmakouna
- bezlaktózové
-------------------------------------------------------------

400g meruňkového šmakouna(2 ks á 200g)
250g bezlaktóz.zakysané smetany
140g bezlaktóz.jogurtu
250-300g piškotů
šálek silné kávy
cukr dle potřeby
kakao

Šmakouna nastrouháme na jemno a vyšleháme spolu s jogurtem, zakys.smetanou a cukrem.
Postup je stejný jako u klasického tiramisu.
Pištoty pokapeme silnou kávou a navrstvíme směs,tento postup opakujeme. Poslední vrstvu směsi posypeme kakaem.

  

 

 

Dýňové míša řezy

Těsto:
3 hrnky nastrouhané dýně
2 hrnky špaldové mouky
1/2 hrnku pšeničných klíčků
1/2 hrnku oleje
1 hrnek třtinového cukru
3 vejce
1 balení meruňkového šmakouna(nastrouhat)
1ks prdopeč
2 lžíce kakaa
2 lžičky sody

Krém: 
250 g měkkého polotučného tvarohu
2 ks kysané smetany(á 150ml)
1 balení přírodního šmakouna (nastrouhat)
50g másla
200g cukru
100g kokosu
Vše rozmixovat a dát na chvíli do lednice.

Všechny ingredience na těsto zamícháme a nalijeme na plech vymazaný a vysypaný kokosem.Po upečení necháme vychladnout a poté potřeme připraveným krémem. Navrch můžeme nasypat čoko posypku a polít rozehřátou hořkou čokoládou. Vzhledem k tomu,že má dcera je alergik na laktózu, tak jsem použila bezlaktózový tvaroh i smetanu.

Bezlaktózové řezy Edita

200 g polohrubé mouky
200 g cukru
4 ks vejce
1 dl vlažné vody
1 dl oleje
1 ks prdopeč

Náplň :
1 l bezlaktózového mléka
3 ks vanilkové pudinky
6 lžic cukru

Navrch :
4 ks bezlaktózové kysané smetany
4 lžíce cukru
Mouku,cukr,vejce,vodu,olej a prdopeč smícháme dohromady a těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný(použila jsem kokos)
plech s vyššími okraji. Zvlášť uvaříme z mléka,cukru a pudink.prášku hustý pudink. Horký pudink nalijeme na těsto a dáme péct na cca 20 min. Připravíme zakysanou smetanu smíchanou s cukrem. Ještě horkou buchtu pomažeme zakysanou smetanou s cukrem a na závěr posypeme skořicovým cukrem či čokoládovou posypkou,strouhanou čokoládou nebo kakaem.
p.s. Zakysanou smetanu můžete i kombinovat s tvarohem a jogurtem - 2ks zakys.smetany+1 jogurt+1 měkký tvaroh.

Tyto řezy se dají péct i bezlepkově a bezlaktózově - pouze se mouka zamění za bezlepkovou.